Βρυσοχώρι

Χρήσιμες πληροφορίες


Γενικές πληροφορίες

Το γραφικότατο Βρυσοχώρι, με το Aλπικό τοπίο, υπάγεται στο Κεντρικό Ζαγόρι και βρίσκεται σε υψόμετρο 940μ. στο Δρυμό Βίκου - Αώου, στους πρόποδες της κορυφής Τσούκα-Ρόσα.

Το χωριό είναι το πιό απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου (με σημείο αναφοράς τα Ιωάννινα), αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο σε έκταση ανάμεσα στο σύνολο των Ζαγοροχωρίων, είναι ανάμεσα από τη 2η και την 5η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος (Σμόλικας 2637 μέτρα και Τύμφη 2497 μέτρα ) και φυσικά ανάμεσα από τις δύο Δρακόλιμνες των βουνών αυτών. Η απόστασή του από τον Αώο ποταμό είναι μόλις 5 χιλιόμετρα και στο σημείο εκείνο το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 400 μέτρα.

Είναι πιθανότατα το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου κανείς μπορεί να δεί χιόνι 365 μέρες το χρόνο μιάς και στους πρόποδες της Τσουκαρόσιας υπάρχουν μεγάλα κομμάτια παγετώνων που δεν λιώνουν ουτε με τους καύσωνες του καλοκαιριού πως παίζεται το poker.

Απέχει από τα Γιάννενα 74 χιλιόμετρα. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να προσεγγίσει το Βρυσοχώρι από τα Γρεβενά (χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας - Παλαιοσέλι - Γέφυρα Αώου - Βρυσοχώρι) και από Κόνιτσα (Παλαιοσέλι - Γέφυρα Αώου - Βρυσοχώρι).

Το χωριό χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βοσκοτόπια, κήπους, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινα δάση. Διαθέτει τέλειο δίκτυο ύδρευσης από πλουσιώτατες πηγές με άφθονα και πεντακάθαρα νερά.

Λόγω της πλουσιώτατης χλωρίδας και πανίδας, το διάσημο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας έστελνε από τη δεκαετία του 1970 ακόμη -και επί χρόνια- ειδικούς επιστήμονες για τη μελέτη αυτής.

Η φυσική ομορφιά του χωριού προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες τόσο από την Ελλάδα οσο και από το εξωτερικό.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι Βλαχόφωνοι, η ιστορία του έχει να αναδείξει προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης όπως ο Μάικλ Δουκάκης και ο Τζών Κασσαβέτης, ενώ η γεωγραφική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του 1940.

Η πανέμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωριού δεν έχει διατηρηθεί παρά μόνο σε ελάχιστα σπίτια και αυτό γιατί το χωριό έχει καεί 3 φορες τη δεκαετία του 1940. Δύο από τους Γερμανούς και μία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

Στις αρχές του αιώνα το χωριό αριθμούσε περί τους 1800 κατοίκους ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του έχουν περιοριστεί σε μερικές δεκάδες. Ωστόσο τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών το χωριό ξαναζωντανεύει τόσο από ντόπιους ξενιτεμένους όσο και από επισκέπτες του χωριού.

Υψόμετρο:

940 μ.

Πληθυσμός:

58 κάτοικοι
Πηγή : Ε.Σ.Υ.Ε. - Μόνιμοι Κάτοικοι - Απογραφή 2001

Απόσταση από μεγάλο αστικό κέντρο:

82χλμ. από τα Ιωάννινα

Ιστορικά στοιχεία:

Το χωριό ανήκει γεωγραφικά στην περιοχή του Ζαγορίου.
Παλιότερη ονομασία Λεσινίτσα ή Λεσνίτσα
Το χωριό κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς και μία στον εμφύλιο.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια:

26 Ιουλίου Αγίας Παρασκευής
1ο Σαββατοκύριακο μετά τις 20 Αυγούστου - Γιορτή πίτας
Αγ. Τριάδα - κινητή γιορτή

Τοπικά Προϊόντα:

Φασόλια γίγαντες, καρύδια, τσάι

Χλωρίδα - Πανίδα:

Χλωρίδα: Στην Τύμφη κυριότερα είδη βλάστησης είναι οι οξιές, τα πεύκα, τα ρόμπολα και τα έλατα. Η περιοχή θεωρείται από τις πιο πλούσιες σε αριθμό ειδών. Συνολικά στην περιοχή καταγράφηκαν 1700 είδη και υποείδη χλωρίδας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται 6 τοπικά ενδημικά, από τα οποία τα τρία βρίσκονται στην χαράδρα του Αώου και άλλα τρία στην αλπική περιοχή της Τύμφης. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν άλλα 35 είδη, ενδημικά της Ελλάδας και 121 είδη που είναι ενδημικά των Βαλκανίων.

Πανίδα: Παλιότερα αφθονούσαν οι λύκοι, οι λίγκες, οι καφέ αρκούδες, τα ελάφια, τα ζαρκάδια και τα αγριόγιδα, αλλά σήμερα οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών είναι οριακοί για την επιβίωση του είδους. Επίσης καταγράφηκαν στη περιοχή 167 είδη ορνιθοπανίδας, εκ των οποίων τα 48 είναι είδη προτεραιότητας. 84 είδη είναι μόνιμα στην περιοχή, ενώ 22 την επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης ή της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Η περιοχή είναι ικανή να διατηρήσει μεγάλους αριθμούς αρπακτικών και δασόβιων πουλιών γιατί προσφέρει διαθεσιμότητα τροφής και θέσεις αναπαραγωγής. Η πανίδα των αμφιβίων και των ερπετών είναι, επίσης, πολύ σημαντική. Εντοπίστηκαν 20 είδη ερπετών και 10 είδη αμφιβίων, ανάμεσά τους και ο αλπικός τρίτωνας, σπάνιο είδος αμφιβίου, που ζει σε μικρές λίμνες και υδατοσυλλογές που βρίσκονται κυρίως στην υποαλπική ζώνη (Δρακολίμνες).

Μονοπάτια:

  • Υπάρχει ορειβατικό μονοπάτι από το Βρυσοχώρι προς την κορυφή Τσούκα Ρόσσα.
  • Υπάρχει μονοπάτι που συνδέει το Βρυσοχώρι με το Τσεπέλοβο. Η πορεία διαρκεί 8 ώρες περίπου.
  • Υπάρχει μονοπάτι, δασικός δρόμος, που οδηγεί από το χωριό στην Μ. Αγ. Τριάδας. Η πορεία διαρκεί 3 ώρες περίπου, ανάμεσα σε δάση οξιάς και κωνοφόρων.
  • Από το χωριό διέρχεται το εθνικό μονοπάτι Ε6 που συνδέει τα Γιάννενα με το Γράμμο

Ενδιαφέροντα στοιχεία

  • μέχρι το 1996, το χωριό είχε μόλις 1 χειροκίνητο τηλέφωνο που εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους και παραθεριστές
  • μόλις το 2005 ξεκίνησε να 'δίνει σήμα' κινητό τηλέφωνο στο χωριό και μόνο από την Cosmote σε μερικά σημεία του χωριού. Τέτοιο πρόβλημα δεν θα έχετε αν ανεβείτε στις κορυφές της Γκαμήλας ή του Σμόλικα. Λόγω του υψομέτρου η συσκευή σας θα 'πιάνει σήμα΄ κανονικά.
  • οποιαδήποτε εποχή και να επισκεφτείτε το Βρυσοχώρι, να είστε καλά προετοιμασμένοι για το κρύο.Μπορεί το καλοκαίρι να έχει ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας...αλλά το βράδυ μάλλον θα χρειαστείτε 2 'βελέντζες'
  • έχει ολοκληρωθεί το 2009 και ασφαλτoστρωθεί ο δρόμος Βρυσοχώρι-Παλαιοσέλι, το πέρασμα ουσιαστικά από τα Ζαγοροχώρια προς τα χωριά του Σμόλικα, τη Βασιλίτσα και τα Γρεβενά.