Βρυσοχώρι

Ιστορικό

Ο ΜΟΣΒ ιδρύθηκε το 1970 από μία ομάδα νέων ανθρώπων.

Έδρα του είναι το Βρυσοχώρι Ζαγορίου και βασικές επιδιώξεις του Συλλόγου ήταν η συγκέντρωση λαογραφικών στοιχείων, η συντήρηση των εκκλησιών, η προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, η επιμέλεια της καθαριότητας του χωριού, η συγκρότηση ορειβατικής ομάδας για την καλλιέργεια της ορειβατικής ιδέας και του αθλητισμού γενικότερα, η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η τουριστική προβολή των απαράμιλων φυσικών καλλονών του τόπου μας.

Βέβαια οι σκοποί και οι επιδιώξεις δεν τελειώνουν εδώ. Το πέρασμα του χρόνου και η καθημερινότητα δημιούργησαν νέες ανάγκες και νέα προβλήματα, που ο Σύλλογος κλήθηκε και καλείται να βοηθήσει και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δώσει λύσεις.

Τα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια αλλά και πολλά από τα μέλη του Συλλόγου δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, διαθέτοντας πολύτιμο χρόνο και περίσσευμα αγάπης, για την ακριτική αυτή περιοχή του Ζαγορίου που είναι κτισμένο το μικρό χωριό μας.

Με τέτοιους ανθρώπους ο Σύλλογος ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

  • Η δημιουργία λαογραφικού μουσείου για την συγκέντρωση του διάσπαρτου λαογραφικού υλικού.
  • Η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στην αίθουσα Σταματίας Βενέτη-Πατέρα-Ασημακοπούλου.
  • Η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (γιορτή της πίτας, αναβίωση τοπικών εθίμων το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, παραδοσιακά πανηγύρια Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής κ.τ.λ.).
  • Το αντάμωμα ανά διετία των ξενιτεμένων Βρυσοχωριτών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
  • Η οργάνωση χορευτικών ομίλων και η συμμε­τοχή τους σε εκδηλώσεις εντός και εκτός του χωριού.
  • Η συλλογή παραδοσιακών στολών ανδρικών και γυναικείων.
  • Η έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας «Τα Νέα του Βρυσοχωρίου» που κυκλοφορεί σε 900 φύλλα με συνδρομητές στις πέντε Ηπείρους.
  • Η Τράπεζα αίματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκο­μείο Δουρούτης Ιωαννίνων.
  • Η οργάνωση ορειβατικών εξορμήσεων και η συμμε­τοχή της ορειβατικής ομάδας στις προγραμματισμέ­νες εκδηλώσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου και της Συνομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
  • Η φωτογράφιση και η εκτύπωση σε καρτ-ποστάλ των πέτρινων γεφυριών, των εκκλησιών και των απα­ράμιλλων τοπίων, για την καλύτερη τουριστική προ­βολή του χωριού μας.
  • Η έκδοση βιβλίου με παλιές φωτογραφίες από το χωριό και τους ανθρώπους του

Τώρα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως τα 36 χρόνια που πέρασαν, ήταν χρόνια δημιουργίας και προσφοράς. Οι πολλαπλές δραστηριότητες του Συλ­λόγου, έχουν αναβαθμίσει τη ζωή του χωριού και έχουν κάνει ευρύτερα γνωστό το Βρυσοχώρι.

Ο ΜΟΣ είναι πάντα ανοιχτός σε νέες προτάσεις και νέες ιδέες. Για να αναποκριθεί όμως στις μεγάλες προσδοκίες και στις προκλήσεις των καιρών χρειάζεται την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων.

Χρειάζεται την εμπειρία και την γνώση των μεγαλυτέρων, αλλά πολύ περισσότερο τις ιδέες, τον ενθουσιασμό και την ζωντάνια των νέων. Οι νέοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν το δύσκολο και πολύπλευρο έργο του Συλλόγου. Αυτοί θα πάρουν την σκυτάλη για να κρατήσουν το Σύλλογο και το χωριό όρθιο.

Οι νέοι καλούνται τώρα με την διάθεση, τις ιδέες, την αγάπη τους για το χωριό και την δυναμική που τους διακρίνει να συνεχίσουν την πορεία του Συλλόγου και την μεγάλη προσφορά του. Πρέπει !