Βρυσοχώρι

Περιγραφή διαδρομής από Γιάννενα προς Βρυσοχώρι

Η διαδρομή από τα Γιάννενα είναι ευχάριστη και δεν θα προλάβει να σας κουράσει μιας και σας αποζημιώνει με τις καταπληκτικές εναλλαγές τοπίων.

19 km Αφού προχωρήσετε για 19 km στο δρόμο προς Κόνιτσα, στο πρώην χωριό Καρυές, τώρα Μεταμόρφωση, στρίψτε δεξιά αμέσως μετά το χωριό.

Ακολουθεί ένας φιδωτός, ανηφορικός δρόμος που ενώ αφήνετε πίσω σας το οροπέδιο των Ιωαννίνων, μπορείτε να θαυμάσετε αριστερά σας τον δρόμο που οδηγεί προς Κόνιτσα-Καλπάκι, και τον κάμπο σαν να είστε σε αεροπλάνο.

Μόλις φτάσετε στην κορυφή, θα δείτε αριστερά σας το μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου που σας προσφέρει μια ωραία θέα προς το οροπέδιο των Ιωαννίνων και τα βουνά του Καλπακίου αλλά και της Αλβανίας στο βάθος. Αν έχετε χρόνο δοκιμάστε την τυρόπιτα στο εστιατόριο του Ρόβα που βρίσκεται στα ριζά του λόφου.

Προχωρώντας διασχίζετε τον κάμπο των Ασπραγγέλων, και μην ξεχάσετε να φουλάρετε βενζίνη δεν θα ξαναβρείτε!!!

29 km Αφήνετε στα δεξιά σας το χωριό των Ασπραγγέλων και τη διασταύρωση για Ελάτη και στην επόμενη διασταύρωση στρίβετε δεξιά προς Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Ηλιοχώρι, Βρυσοχώρι, Λάιστα.

34 km Έχετε χρόνο και θέλετε να πιείτε καφέ; Στρίψτε αριστερά για Δίλοφο. Στο 1 km ένα υπέροχο χωριό. Στα δεξιά σας βλέπετε παραδοσιακό γεφυράκι.

37ο km Ετοιμαστείτε για στάση. Κάμερες και μηχανές απαραίτητες. Παρκάρετε το αυτοκίνητο και θαυμάστε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι "Του Κόκορη".

Από εδώ αρχίζει η χαράδρα του Βίκου (η μεγαλύτερη σε βάθος στον κόσμο) που καταλήγει στο χωριό Βίκος κοντά στην Αρίστη και το Πάπιγκο.

Λίγο μετά το γεφύρι, συνεχίζοντας, αφήνετε δεξιά τη διασταύρωση για το χωριό Κήποι με το περίφημο τρίτοξο γεφύρι και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη, και παίρνετε έναν ανηφορικό δρόμο προς το Καπέσοβο. Αφήνετε τη διασταύρωση για Κουκούλι δεξιά σας. Απέναντι βλέπετε τη Βίτσα και το Μονοδένδρι ενώ δεξιότερα φαίνεται η χαράδρα του Βίκου να στενεύει. Με δυσκολία θα ξεχωρίσετε απέναντι στα βράχια το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Διαλέξτε κατάλληλη στροφή.

43ο km Φτάνετε στο Καπέσοβο. Παρκάρετε το αυτοκίνητο και βολτάρετε στα καλντερίμια. Μόλις ξεκινήσετε, στα 500 μέτρα από το χωριό στο υδραγωγείο, ψάξτε με το μάτι σας για τη σκάλα του Βραδέτου.

50ο km Θα δείτε το χωριό Τσεπέλοβο. Η πρωτεύουσα του Δήμου Τύμφης. Αφήστε το αυτοκίνητο μετά το ξενοδοχείο Δρακόλιμνη και ανεβείτε προς την κεντρική πλατεία όπου θα βρείτε παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες.

54ο km Περνάτε μέσα από το χωριό Σκαμνέλι μικρό κι όμορφο χωριό και μόλις πάρετε μερικές στροφές θα εκπλαγείτε από τα τεράστια πεύκα που εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σας. Από δω και πέρα, θα σας συντροφεύουν σε κάθε σας βήμα. Αυτή η περιοχή είναι η πιο πλούσια σε βλάστηση σε όλο το Ζαγόρι.

64ο km Μόλις φτάσετε σε μια περιοχή με κάποια γκρεμίσματα, είστε στη μαγευτική τοποθεσία του Γυφτόκαμπου. Περπατήστε κι ανακαλύψτε λοφίσκους και ποταμάκια.

Λίγο πιο κάτω δεξιά στην πινακίδα θα βρείτε την Σαρακατσάνικη στάνη, με παραστάσεις από την ζωή των Σαρακατσάνων, αλλά και ταβέρνα με "της ώρας".

Στη συνέχεια του δρόμου θα περάσετε από δυο τρία ρυάκια, που παλιά περνούσες μέσα από την κοίτη τους. Το νερό είναι πόσιμο αλλά δοκιμάστε να δείτε πόσο κρύο είναι. Προέρχεται από τα χιόνια που λιώνουν στα βουνά.

67ο km Στρίψτε στη διασταύρωση αριστερά (δεξιά η Λάιστα). Προσέξτε τις στροφές του δρόμου γιατί σε μερικά σημεία δύσκολα χωρά δύο αυτοκίνητα μαζί.

Ηλιοχώρι: ένα πολύ μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους.

75ο km Μόλις περάσετε αριστερά από μια εκκλησία στην κορυφή ενός λοφίσκου, μπαίνετε στην τελική ευθεία. Ανοίξτε τα μάτια σας καλά. Το μαγευτικό τοπίο θα προβάλλει ξαφνικά μπροστά σας. 3-4 στροφές μετά την εκκλησία σε μια μεγάλη αριστερή, σταματήστε δεξιά στο πλάτωμα. Βλέπετε μια πανοραμική θέα ξεκινώντας με την Τσουκαρόσια αριστερά, την Γκαμήλα δεξιότερα, τα Τρόχαλα, και τέρμα δεξιά στον ορίζοντα, ο Σμόλικας. Στα πόδια σας το Βρυσοχώρι. Θαυμάστε υψομετρικές διαφορές!

Η Τσουκαρόσια (6km) αριστερά σας στα 2480m, Γκαμήλα(8km) 2497m ενώ ο ποταμός Αώος (5km) από δώ, μόλις στα 500m υψόμετρο. Εδώ βρίσκεστε στα 1150 περίπου.

Το χωριό απέχει 75 Km από τα Γιάννενα (1:30 ώρα περίπου) και είναι το τελευταίο χωριό του ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

( Κείμενο: Παύλος Γεωργοπουλος )