Βρυσοχώρι

Hellaspath: Διαδρομή Σκαμνέλι-Βρυσοχώρι

.....Ξεκινάμε από το Σκαμνέλι και βγαίνοντας από το χωριό κινούμαστε πάνω σε ομαλή ανηφορική ράχη. Διασχίζουμε μερικές φορές χωματόδρομο.

Σε ύψος περίπου 1700 μ. όταν η ράχη καταλήγει σε βράχια, την εγκαταλείπουμε ακολουθώντας χωματόδρομο που κινείται αριστερά της. Συνεχίζουμε την ομαλή ανηφορική πορεία στην λάκα ΑΡΙΣΤΕΡΑ από την ράχη. Καταλήγουμε στην πηγή Γκούρα, σε υψόμετρο 2000 μ., κάτω από την ΝΔ πλευρά της κορυφογραμμής Γκούρα-Τσούκα Ρόσσα που είναι μεν βραχώδης και απότομη, αλλά με τίποτα δεν σε προετοιμάζει για τις επιβλητικές Βορειανατολικές ορθοπλαγιές των ίδιων κορυφών.

Από την πηγή Γκούρα κατευθυνόμαστε στο πέταλο που σχηματίζεται από την Γκούρα και τα Μεγάλα Λιθάρια και ανηφορίζουμε στο διάσελο ανάμεσα στις δύο κορφές λίγο κάτω από τα 2300 μ. Εδώ τελειώνει ο ανήφορος. Κατηφορίζουμε στις λάκες που απλώνονται κάτω μας, και ακολουθούμε σταθερή ΒΔ πορεία προς τη δασωμένη ράχη "Λημέρια των κλεφτών". Στη ρίζα αυτής της ράχης, στα 1700 μ, βρίσκεται η στάνη του Κάτσανου με την διαμορφωμένη λούτσα για την συγκέντρωση νερού. Κατηφορίζουμε στη ρεματιά κάτω από τη στάνη. Το αραιά σηματοδοτημένο μονοπάτι κινείται στο αριστερό μέρος της ρεματιάς, και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μη προσπεράσουμε το σημείο όπου στρίβουμε δεξιά, διασχίζουμε τη ρεματιά, και αρχίζουμε να τραβερσάρουμε μέσα στο δάσος κάτω από τις ορθοπλαγιές της Τσούκα Ρόσσα.

Το μονοπάτι κινείται μέσα στο δάσος, περνά από την Νεραϊδόβρυση και καταλήγει σε δασικό δρόμο. Τον ακολουθούμε για λιγότερο από 2 χλμ μέχρι να δούμε σηματοδότηση που μας βάζει ξανά σε μονοπάτι αριστερά.

Ακολουθούμε το μονοπάτι αυτό για να φτάσουμε σε λιγότερο από μία ώρα στο όμορφο Βρυσοχώρι με την καταπληκτική θέα στην ορθοπλαγιά της Τσούκα Ρόσσα.