Βρυσοχώρι

Routes.gr: Τσουκα Ρόσσα

Η πρόσβαση στην Τσούκα Ρόσσα γίνεται από το δρόμο Γιάννενα - Κ. Ζαγόρι, μέχρι το Βρυσοχώρι που βρίσκεται κάτω από την Τσούκα Ρόσσα.

Στο Βρυσοχώρι μπορούμε να έρθουμε και από Γρεβενά - Βασιλίτσα - Παλαιοσέλι - Γέφυρα Αώου ή Κόνιτσα - Παλαιοσέλι - Γέφυρα Αώου. Δυο χιλιόμετρα πριν το χωριό μπαίνουμε σε χωματόδρομο αριστερά και κατόπιν πιάνουμε χωματόδρομο δεξιά. Περνάμε ρέμα και κάνουμε αμέσως αριστερά. Ανηφορίζουμε, κάνουμε δεξιά φουρκέτα και μετά από 1Χμ φτάνουμε σε ξέφωτα ανάμεσα στις οξιές όπου κατασκηνώνουμε. Λίγο πιο κάτω (200μ) υπάρχει πηγή στ' αριστερά μας. Το σημαδεμένο μονοπάτι ξεκινά λίγο πριν τη πηγή, στην αρχή από τρακτερόδρομο και μας βγάζει ακριβώς στη βάση της ορθοπλαγιάς.

Κατάλληλη εποχή για βράχο είναι από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου. Αν το μεγάλο ζωνάρι κρατά χιόνι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις λιθοπτώσεις.

Επιστροφή:
α) Από την κορυφή φεύγουμε ανατολικά ως το διάσελο της Γκούρας στα 2300μ. Από εκεί φεύγουμε δεξιά κάτω προς Λούτσα Κατσάνου - Νεραϊδόβρυση - κατασκήνωση (2 - 2,5 ώρες).
β) Από το διάζωμα υποχωρούμε από τ' αριστερά του με ραπέλ από δέντρο. Προσοχή στο τελευταίο ραπέλ γιατί είναι 50μ εναέριο. Πριν απ' αυτό υπάρχει μικρότερο 10μ που δεν πρέπει να το αγνοήσουμε γιατί θα βρεθούμε κρεμασμένοι.

Το κοντινότερο χωριό είναι το Βρυσοχώρι. Εκεί υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, φαγητό, ακόμα και μπαράκι.