Περιοδικό Agronews: Βρυσοχώρι
Στο Κεντρικό Ζαγόρι σε υψόμετρο 940 μέτρων, στο Δρυμό Βίκου – Αώου και στους πρόποδες της κορυφής Τσούκα-Ρόσα, βρίσκεται το πολύ γραφικό χωριό Βρυσοχώρι. Στο πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου, ανάμεσα στη 2η και την 5η ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος (Σμόλικας 2.637 μέτρα και Τύμφη 2.497 μέτρα) και φυσικά ανάμεσα από τις δύο Δρακόλιμνες των βουνών αυτών.
Η απόστασή του από τον Αώο ποταμό είναι μόλις 5 χιλιόμετρα και στο σημείο εκείνο το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 400 μέτρα.
Είναι πιθανότατα το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου κανείς μπορεί να δει χιόνι 365 μέρες το χρόνο μιας και στους πρόποδες της Τσουκαρόσιας υπάρχουν μεγάλα κομμάτια παγετώνων που δεν λιώνουν ούτε με τους καύσωνες του καλοκαιριού.
Οποιαδήποτε εποχή και να επισκεφτείτε το Βρυσοχώρι, να είστε καλά προετοιμασμένοι για το κρύο. Μπορεί το καλοκαίρι να έχει ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας... αλλά το βράδυ μάλλον θα χρειαστείτε 2 βελέντζες!
Το χωριό χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βοσκοτόπια, κήπους, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινα δάση. Διαθέτει τέλειο δίκτυο ύδρευσης από πλουσιότατες πηγές με άφθονα και πεντακάθαρα νερά.
Λόγω της πλουσιότατης χλωρίδας και πανίδας, το διάσημο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας έστελνε από τη δεκαετία του 1970 ακόμη -και επί χρόνια- ειδικούς επιστήμονες για τη μελέτη της περιοχής. Η φυσική ομορφιά του χωριού προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι βλαχόφωνοι, η ιστορία του έχει να αναδείξει προσωπικότητες παγκόσμιας φήμης όπως ο Μάικλ Δουκάκης και ο Τζον Κασσαβέτης, ενώ η γεωγραφική του θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση του 1940.
Η πανέμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών του χωριού δεν έχει διατηρηθεί παρά μόνο σε ελάχιστα σπίτια και αυτό γιατί το χωριό έχει καεί 3 φορές τη δεκαετία του 1940. Δύο από τους Γερμανούς και μία κατά τη διάρκεια του Έμφύλιου πολέμου.
Στις αρχές του αιώνα το χωριό αριθμούσε περί τους 1.800 κατοίκους ενώ σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του έχουν περιοριστεί σε μερικές δεκάδες. Ωστόσο τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών το χωριό ξαναζωντανεύει τόσο από ντόπιους ξενιτεμένους όσο και από επισκέπτες.
Δραστηριότητες
Αξίζει να δείτε τα πολλά υπέροχα πέτρινα γεφύρια του χωριού και τις πολλές πέτρινες βρύσες. Να δείτε την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και τα πανέμορφα εξωκλήσια του χωριού, τα παλαιά υπέροχα αρχοντικά (όσο είναι ακόμη όρθια!), αλλά και τα μεταγενέστερα σπίτια χτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση του χωριού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στην περιοχή, οι μυθικές Δρακόλιμνες της Γκαμήλας και του Σμόλικα, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας με εκκλησία κατακόμβη που αναφέρεται σε βιβλία από το 1295, τη Σαρακατσάνικη Στάνη στο Γυφτόκαμπο, ενώ μπορείτε να ζήσετε το Ζαγορίσιο πανηγύρι του χωριού από τις 26 έως 28 Ιουλίου και να γευτείτε τις πιο νόστιμες ζαγορίσιες πίτες στη Γιορτή Πίτας υπό τους ήχους του κλαρίνου στα τέλη Αυγούστου